Аудиограма и Аудиометрия

Безплатно изследване на слуха.
Безплатно получаване на слухови апарати.

 

1. Какъв е редът за получаване на безплатен слухов апарат?
Трябва да минете на ЛКК с предварително направена аудиограма, която отразява степена на слухова загуба. Ако загубаta е над 40- 50 децибела имате право на слухов апарат. Протоколът, който ще Ви издадат от ЛКК се подава в Социални грижи по адрес. Две седмици след това излиза решение дали ще Ви отпуснат пари. Ако сте одобрени след около 20 дни Ви превеждат 406 лева са за слухов апарат и 24 лева за батерии, които трябва да са достатъчни за около година.
Ако не желаете да чакате, можете да закупите апарата със собствени средства, срещу валидна гаранционна карта и касов ордер, а след като социалните ви отпуснат парите, ние ще Ви издадем фактура.

 

 

2. След колко време имам право на нов безплатен апарат?

Eкплоатационния перод на всеки апарат – отпускан от АСП безплатно е 6 години. След изтичане на този период имате право да получите нов апарат след подаване на молба в ДСП по адрес.

 

 

3. Какво е слуховата загуба?

­ Слуховите възприятия на човек са в обхват от 16 000 до 20 000 – 25 000 Hz и сила на звука от 0 до 125 db. За тежка се приема загубата на слуха от 55 до 90 db, до 55db – умерена, а до 40 db се пиема , че е лека . Загуба на слуха над 90 db може да се приема за пълна глухота.

 

 

4. Как мога да се възползвам от безплатна аудиограма?
Трябва да си запишете предварително час на тел. 02 442 04 24. Ден по- рано, или дори в същия ден, стига да има свободни часове.
Здравейте бих искала да разбера повече за слуховите ви апарати.
Предлагаме американски слухови апарати Starkey. Могат да са задушни, с говорител в канала или вътреканални, в зависимост от индувидуалните желания и от степента на слухова загуба. Апаратите са цифрови, което означава, че се настройват според индивидуалната загуба на конкретното ухо, това ги прави максимално прецизни.През целия период на експлоатация предлагаме и безплатна настройка, ако това е необходимо. Имат две години гаранционен период.

 

 

5. Задължително ли е да си направя промивка преди да се изследвам?

За да бъде коректно излседването и да се прецени точно какво е нивото на слухова загуба е добре ушите да бъдат почистени. В много случаи ежедневните хигиенни дейности не са достатъчни и е необходимо почистването да бъде извършено от специалист(промивка).

 

 

6. На какво се дължи слуховата загуба?

­ Отслабването на слуха може да се дължи на прекомерно натрупване на ушна кал. напреднала възраст наследствени фактори физически травми възпаление на средното ухо инфекциозни заболявания, водещи до трайни увреждания на средното и вътрешното ухо упатребата на антибиотици работа в шумна среда

 

 

7. Ориентировъчни цени на слухови апарати
Цените започват от 406 лева, такава е и сумата, която се покрива от социални грижи. Ако се спрете на някои от по- скъпите варианти, тогава се налага доплащане.
Може да запишете час за безплатно изследване на тел. 02 442 04 24.

 

 

8. Какъв слухов апарат да избера?

­ Съвременните слухови апарати позволяват да се направи прецизна настройка и да бъдат програмирани според индивидуалната слухова загуба. Съществуват различни видове апарати .Те могат да бъдат задушни, с говорител в канала и вътреушни . Това са апарати с въздушна проводимост. При някой хирургически операции се налага слухопротезиране със апарати с костна проводимост. Това са дигитални слухови апарати във вид ва очила. Такива апарати се използват при тежка отосклероза, при голяма слухова загуба, след хирургическо отстраняване на тъпанчето или перфорацията му.

Задушните апарати могат да се използват както за много голяма, така и за средна слухова загуба. Те са лесни за поставяне и контрол. Апаратите с говорител в канала позволяват лесна корекция на програмите и силата на звука. Те са по­малкия вариант на задушните апарати. Могат да се използват при различна слухова загуба.

Вътреушните слухови апарати се изработват след предварително взимане на отпечатък от ушния канал. Те могат да бъдат различни по размер.Това зависи от слуховата загуба. Могат да изпълват изцяло или частично ушната мида или да бъдат напълно скрити в канала.

 

 

9. Защо с два слухови апарата е по- добре, отколкото с един?

­ Логично е двустранните слухови загуби да се третират със слухови апарати за двете уши.
Когато се носят два слухови апарати се постига избирателно чуване при сложни акустични ситуации, т.е Вашият мозък може да се съсредоточи върху разговорът, който искате да чуете. Налице е и по- добра способност за определяне на посоката, от която идва звукът.
Ползвайки два слухови апарата, Вие увеличавате своя слухов периметър от 180 на 360 градуса. Необходимостта от усилване е по- малка, а резултатът от това е по- добър толеранс към по- силните звуци и липсваща микрофония.
С двете си уши човек може да долавя звуци, който идват от по- голямо разстояние, отколкото само с едното си ухо. Редица изследвания показват тенденция, при която непротезираното ухо губи способността си да чува и разбира- ефект на слухова недостатъчност.

 

 

10. Има ли период на адаптация след поставяне на слухов апарат?

­ Да, обиктновено е необходимо извесно време – от няколко дни до 4 седмици.

 

 

11. Защо индивидуалната отливка за слухов апарат значителн подобрява работата му?

Какво представлява индивидуалната отливка: Това е парче пластмаса или силикон, с формата на ушния канал или ухото на пациента. Стиловете на отливките зависят от слуховата загуба и вида на слуховия апарат. За направата на индивидуална отливка, слухопротезиста ще направи отпечатък на вашето ухо с помощта на мек силиконов материал.

Отливката ще:
-Предотврати появата на микрофония, тъй като осигурява по добро уплътнение в ухото отколкото стандартния накрайник.
-Държи слуховия апарат по-сигурно на ухото.
-Помага да се намали ефекта на запушване. Този ефект се описва като ехо или вода в ушите. Същото е усещането ако говорите докато сте си запушили едното ухо с пръста на ръката.

 

 

12.Закупените апарати имат ли гаранция?
Да закупените от нас апарати имат 2 години гаранция.

 

 

13.Kак става поддръжката на апарата след изтичане на гаранцията

След изтичане на гаранционния период всяка пренастроика на апарата и поддръжките на функциите му се осъществяват безплатно от нас.
В случаи на повреда можем да доставим и заменим всички части на апарата, като информация за цени може да намерите на нашия телефон.

 

 

14. Ще мога ли да чувам отново?

Отговорът зависи от степента на слуховата Ви загуба. С напредването на технологиите много малко са случаите, в които не може да се слухопротезира. От голямо значение е да се направи качествена аудиограма. Също така е важно слуховата загуба да се открие на време, за да може да се вземат бързи мерки за стимулиране на слуховия нерв. В такъв случай слуховия апарат ще Ви е от голяма полза.

 

 

15. Какви слухови нарушения съществуват?

­ Съществуват четири типа слухови нарушения: кондуктивни, сензорно­невронни, смесени и централни.

Кондуктивните нарушения са причинени от нарушения или заболявания на външното или средното ухо. Обикновено Слухът на човек с такива нарушения може да бъде подобрен

чрез слухови апарати.

Сензорно­невронните слухови нарушения са причинени от увреждане на слуховосетивните клетки на вътрешното ухо. При такива нарушения, понякога успешното

използване на слухови апарати невъзможно.

Смесени слухови нарушения се свързват с комбинация на кондуктивни и сензорно­ невронни нарушения и означават, че проблемът е както във външното, така и във

вътрешното ухо.

 

Централни слухови нарушения се свързват с нарушения на централната нервна система.