Яжте повече риба, спасете слуха си!

ear

Яжте повече риба, спасете слуха си!

Според последните проучвания на американски аудиолози (HealthDay News), храненето с повече риба може да намали риска от загуба на слуха при жени.

Проучвания на Женската клиника в Бостън показват, че консумирането на най-малко две порции риба или омега-3 мастни киселини всяка седмица може да помогне в превенцията на ежедневната загуба на слуха. „Придобитата загуба на слуха е силно разпространена и често води до инвалидизация и хрнично влошаване на здравословното състояние“ казва д-р Шарън Къран (US). „Въпреки че намаляването на слуха често е неизбежен аспект на стареенето, идентифицирането на няколко потенциално моделируеми рискови фактора осигурява нов поглед към възможностите за превенция или забавяне на ежедневната загуба на слуха“.

Проучването, публикувано през септември 2014 г. в американския журнал „Clinical Nutrition” включва повече от 65 000 жени, проследявани от 1991 до 2009 година. Повече от 11 600 от изследваните жени са развили слухова загуба с течение на времето. Но проучването доказва, че жените, които приемат две или повече порции риба седмично показват 20% по-нисък риск от загуба на слуха, в сравнение с тези, които ядат риба по-рядко от посоченото. По-конкретно, консумирането на повече омега-3 мастни киселини, откриващи се в морската храна, е свързано с по-нисък риск от загуба на слуха.

„Консумацията на каквито и да е видове риба, следва да бъде свързвана с по-нисък риск. Тези открития ни навеждат на мисълта, че храната може да бъде изключително важна за превенцията на загубата на слуха.“ отбелязва д-р Къран.

Comments